
Volume 10 (Week 5/4 - 5/9/20) Case Plays 

Volume 10 Case Plays deal with Balks 

• Case Play 1: B2, Baker, is batting with a count of 3 balls and 2 strikes, with a runner, R3, on third 
base. The pitcher, F1, balks, but immediately delivers his pitch. The pitch is over the catcher’s 
head and goes to the backstop. B2 (a) swings at the pitch, misses, and runs to first base, (b) does 
not swing at the pitch. In both cases R3 runs safely to home on the miss.  … Make your Ruling – 
Hint: there is a difference between the two sets of rules, NFHS & pro OBR. Make your Ruling for 
each –    

Ruling 1: Under pro rules (MLB/OBR) the ball remains live even if an umpire yells “balk”, as long as the 
umpire does not also yell “Time”. R3’s run counts as long as the batter B2 reaches first base safely (and 
R3 advances on the play to home). When the batter runner reaches 1B safely, and all other runners 
advance at least one base on the play, then the balk is ignored. (OBR 6.02 a PENALTY). However, in 
NFHS, the umpire yelling “balk” automatically kills the play creating an immediate dead ball even if the 
umpire forgets to also yell “Time”.  B2, Baker, remains at bat with the count still remaining at 3 balls and 
2 strikes. R3 is awarded home on the balk. (NFHS 6-2-4, 6-2-5 PENALTY) 

•  Case Play 2: The same scenario as in Case Play 1, except R3 (a) gets into a “pickle” rundown 
between third and home, and during the rundown he returns safely to third base. The batter 
runs safely to first base. (b) Same scenario as (a), but the batter is thrown out trying to reach 
second base during R3’s rundown.  … Make your Ruling –  

Ruling 2: Under pro rules (MLB/OBR) the ball remains live even if an umpire yells “balk”, as long as the 
umpire does not also yell “Time”. In both (a) and (b) once the plays have ended, since R3 did not 
advance, the balk is awarded and R3 is awarded home. B2 will remain at bat with the count 3 balls and 2 
strikes. (pro/OBR Minor League Baseball Umpire Manual, aka, PBUC manual sections 8.9, 8.10). As a side 
note: If R3 had scored on the play, then in (b) the batter, B2’s out trying to reach second would count as 
an out.  However, in NFHS, similar to Case Play 1, the ball is immediately dead and the balk is awarded, 
the same as it was in Case Play 1.  

• Case Play 3: With R3 on third base, the pitcher, F1, takes his sign in the (a) windup position, or, 
(b) the set position. R3 attempts to steal home. F1 steps forward off the pitcher’s plate and 
throws to his catcher, F2, who tags out R3. … Make your Ruling –  

Ruling 3: This is a balk in both (a) and (b) under both rule codes, pro/OBR, and NFHS. After assuming a 
windup or set position stance on the pitcher’s plate, the pitcher must step clearly backwards off the 
plate with his pivot foot in order to make a play on R3 at home plate . (NFHS 6-1-2, 6-1-3) 

 
 
 
 
 
 
 
 



Volume 11 (Week 5/11 - 5/16/20) Case Plays 

Volume 11 Case Plays, similar to last week, deal with Balks 

• Case Play 1: B2, Baker, is batting with a count of 1 ball and 1 strike, with a runner, R2, on second 
base. The pitcher, F1, balks, but immediately delivers his pitch. The batter swings and misses at 
the pitch but the catcher interferes with the batter’s swing.  … Make your Ruling – Hint: there is 
a difference between the two sets of rules, NFHS & pro OBR. Make your Ruling for each –    

Ruling 1: Under pro rules (MLB/OBR) the ball remains live even if an umpire yells “balk”, as long as the 
umpire does not also yell “Time”. The penalty for catcher’s interference would award the batter first 
base and award the runner R2 to third base because he was stealing on the pitch when the catcher 
interfered. Since both the batter and the runner advanced one base after the enforcement of the 
interference penalty, the balk is ignored. (pro/OBR Minor League Baseball Umpire Manual, aka, PBUC 
manual sections 8.10-9, Play 1). As a side note: if the runner R2 was not stealing on the pitch, the balk 
penalty would have to be enforced (and the interference would be ignored) since the runner would not 
be awarded third on the interference. However, in NFHS, the umpire yelling “balk” automatically kills 
the play creating an immediate dead ball even if the umpire forgets to also yell “Time”.  B2, Baker, 
remains at bat with the count still remaining at 1 ball and 1 strike. R2 is awarded third on the balk. 
(NFHS 6-2-4, 6-2-5 PENALTY) 

•  Case Play 2: Runners R2 and R3 on second and third, with 2 balls and 2 strikes on the batter, 
and no outs. The pitcher balks but delivers the pitch. As the batter swings at the pitch, the 
catcher interferes with the swing. The batter still hits a fly ball to the outfield which is caught. 
Both runners tag up and safely advance one base.  … Make your Ruling –  

Ruling 2: Under pro rules (MLB/OBR) the umpire must first address the catcher’s interference before 
considering enforcing the balk penalty. On this play, the batter-runner did not advance one base which 
would normally cause the plate umpire to enforce the interference penalty and award the batter-runner 
first base and return both runners to their previously occupied bases because the runners would not be 
forced to advance with the interference penalty. However, this would not satisfy the requirements for 
the balk to be ignored. Therefore, the balk must be enforced which would score runner R3 from third, 
advance runner R2 from second to third and return the batter back to bat with the count remaining at 2 
balls and 2 strikes and no outs. (pro/OBR Minor League Baseball Umpire Manual, aka, PBUC manual 
sections 8.10-9, Play 2). However, in NFHS, similar to Case Play 1, the ball is immediately dead and the 
balk is awarded, with the balk penalty enforced the same as just described for the pro rules.  

 

 

Volume 12 (Week 5/18 - 5/23/20) had No Case Plays 
 
 

Volume 13 (2 Weeks 6/1 - 6/13/20) had No Case Plays 



Volume 14 (2 Weeks 6/15 - 6/27/20) Case Plays 
Volume 14 Case Plays deal with Obstruction & Interference 
 

• Case Play 1: With a runner (R1) on first, batter B1 takes a pitch. B1 is standing in the batter’s box 
with his bat on his shoulder as catcher F2 tries to pick off R1. F2’s throw hits the bat and deflects 
into the dugout  … Make your Ruling –  

Ruling 1: Since there was no intent to interfere, the ball remains live upon impact with the bat and the 
succeeding play stands. That is, a thrown ball that enters a dead-ball area (the dugout) entitles the 
runner to a two-base award. The umpire will call Time when the ball goes out of play and award R1 to 
third base. (NFHS 8-3-3 c2; pro OBR 5.06 b4G) 
 

•  Case Play 2: With a runner (R1) on first, batter B1 hits a ground ball back toward the pitcher F1. 
The ball deflects off F1’s leg in the vicinity of second baseman F4, who is attempting to field the 
ball. Runner R1, who is advancing to second base, unintentionally bumps into F4, who is in his 
base path, and the ball gets by the fielder F4 and rolls into the outfield.  … Make your Ruling –  

Ruling 2: Interference should be called on the runner. The runner must avoid the fielder when the 
fielder is attempting to field the ball off a deflection, UNLESS the fielder has to chase his own deflection; 
in which case, the fielder is in jeopardy of obstructing the runner. (NFHS 8-2-4g; pro OBR 5.06 c6, 6.01 
a10) 

 
• Case Play 3: With a runner R2 on second base, R2 breaks towards third on the pitch as batter B1 

hits a grounder to shortstop F6. The third base coach, or players on the offensive team’s bench 
yell, “Third, Third”. F6 is confused and throws to third, where R2 is safe. … Make your Ruling –  

Ruling 3: If either umpire judges F6’s confusion and reaction resulted from the offensive team’s 
comments, it is verbal interference and the ball is immediately dead. R2 is now called out and B1 is 
awarded first. (NFHS 2-21-1a; pro OBR Interference Definition a) 

 
• Case Play 4: With runner R3 on third, catcher F2 interferes with batter B1’s attempt to bunt. 

Despite the interference, B1 bunts a fair ball. R3 is … a) moving on the pitch for a suicide 
squeeze, or, b) holding until he sees the bunt is down for a safety squeeze. In either case, B1 is 
thrown out at first base as R3 scores. … Make your Ruling for a) and b) –  

Ruling 4: In a) there are no options: R3 scores and B1 is awarded first. The call is Interference on catcher 
F2, and pitcher F1 is charged with a balk per pro OBR rules. The NFHS call is Obstruction on the catcher. 
The result is the same as OBR, R3 scores and B1 is awarded 1st.  In b) the offensive coach must decide 
which option he wants: he may have runners at the corners (1st & 3rd) with a catcher’s Interference call 
per OBR (catcher’s Obstruction call per NFHS), or take the result of the play and have R3’s run scored 
and B1 out at first.  (NFHS 8-1-1e; pro OBR 6.01c) 

 

 

 



Volume 15 (2 Weeks 6/29 - 7/11/20) Case Plays 
Volume 15 Case Plays deal with the Infield Fly Rule 
 

• Case Play 1: With a runner (R1) on first and R2 on second base and one out, batter B4 hits a 
popup to first baseman F3. The umpires properly declare the Infield Fly Rule. As R1 retreats to 
first base he bumps into F3, who is unable to make the catch. … Make your Ruling –  

Ruling 1: Both batter B4 and runner R1 are out. B4 is out due to the Infield Fly Rule. R1 is out for 
interfering with the fielder. The fact that F3 did not have to catch the ball for B4 to be out is not a factor. 
(NFHS 2-19, 8-4-2g; pro OBR Definitions-Infield Fly, 6.01a10) 
 

•  Case Play 2: With a runner (R1) on first and R2 on second base and one out, batter B4 hits a 
high popup behind the mound. The umpires properly declare the Infield Fly Rule. Pitcher F1 first 
calls for the ball, then second baseman F4 calls for it, followed by shortstop F6 calling for the 
ball. In the confusion, the ball falls onto the back of the mound and rolls away. Runner R2 takes 
off for third base. F4 picks up the ball and throws to third baseman F5 who is standing on third 
base just before R2 arrives at third.  … Make your Ruling –  

Ruling 2: The declaration of the Infield Fly removed all force plays. R2 must be tagged before reaching 
third to be declared out. (The same ruling in NFHS and in pro OBR) 

 
• Case Play 3: With a runner (R1) on first and R2 on second base and one out, batter B4 hits an 

infield popup with fielder F4 in position for a routine catch. Both umpires are sleeping on the 
play and incorrectly do not call out “infield fly”. F4 stumbles and falls and does not make the 
catch. After the ball falls to the ground B4 reaches first and both runners R1 & R2 try to advance. 
R2 reaches safely to third, but R1 is thrown out at second base with F4 throwing to F6 who is 
standing on second base. The base umpire (U1) declares R1 out on a force out. There was no 
tag. The offensive coach calls “Time” and approaches U1 claiming that R1 must be tagged 
because the “infield Fly Rule” should have been in effect, thus removing a force play. The 
defensive coach approaches the plate umpire (PU) claiming that since the umpires never called 
“Infield Fly” R1 should be out on a force out. … Make your Ruling –  

Ruling 3: You won't find any answer to this difficult question in any Rule book. But there ARE official 
interpretations that cover this.  

Per NFHS: The official interpretation is … If the umpire fails to call an Infield Fly on a batted ball that 
should have been - the runners (and fielders) are expected to know that it *is* an Infield Fly and treat it 
accordingly. The umpire can retroactively rule the hit as an Infield Fly although he may not have said 
anything while the play was in progress. NFHS 

The problem with this particular official NFHS interpretation is that it ignores an "Infield Fly" that isn't so 
clear cut. What about a high pop-up that forces an infielder to back-peddle? Is this an Infield Fly? Does 
the catch require an "ordinary effort"? Some umpire may think the catch is routine and call it as such - 
another umpire might think differently. The players are relying on the umpire's ruling to determine 
HOW to proceed. How is the runner supposed to know what to do when the ball is dropped if the 



umpire had not ruled it an Infield Fly? Is he forced to run? … Something to think about – because you 
might find the coach using this same argument.  

 

Official Baseball Rules (pro OBR) has a completely different official interpretation for this situation. 

If the umpire fails to call an Infield Fly and it *should* have been, the play will proceed as if it is not an 
Infield Fly *UNLESS*, as a result, the defense gains an undeserved double play as a result of the umpire's 
failure to rule it an Infield Fly. 

If the defense does not gain a double play ... then the ball is ruled as NOT being an Infield Fly. After all, 
the whole point of the Infield Fly Rule is to preclude the defense using a dropped ball as a way of gaining 
an extra out. If the defense doesn't gain an extra out, then it really doesn't matter that the umpire 
improperly ruled the hit as NOT being an Infield Fly. 

If the defense DOES gain a double play ... then the umpire can retroactively rule the hit as an Infield Fly 
and rectify the situation.  



 
• Case Play 4: With a runner (R1) on first and R2 on second base and one out, the umpires signal 

to each other before the pitch that the Infield Fly Rule is in effect. The pitch is then delivered 
and batter B4 takes the pitch, which is missed by the catcher, and both runners advance, R1 to 
second and R2 to third. On the next pitch batter B4 hits a routine infield popup to the third 
baseman. The base umpire (U1) points to the sky and incorrectly declares “Infield Fly batter is 
out”. The third baseman F5 misplays the ball and it drops to the ground in fair territory. A) The 
batter-runner B4 initially does not try to run to first because of U1’s call of Infield Fly. But when 
F5 misplays the ball he starts to run to first, but is thrown out by F5 in a close play just before he 
arrives at first. The offensive coach calls “Time” and approaches U1 claiming his batter-runner 
B4 would have easily reached first safely had U1 not incorrectly declared the Infield Fly Rule. Or, 
B) batter-runner B4 makes it to first before F5’s throw. The defensive coach calls “Time” and 
approaches U1 claiming the batter-runner B4 was declared out by U1 when he said “Infield Fly 
batter is out” which caused his fielder F5 to hesitate and delay his throw to first. … Make your 
Ruling for A) and B) –  

Ruling 4:  Per NFHS … In A) 

 
 Per pro OBR … The play would stand in both 

A) and B). 

 

 


